maanantai 17. huhtikuuta 2017

Leväluhta


Monen vuoden aikomus toteutui eilen ilta-ajelulla. Isokyrössä sijaitseva Leväluhta on historiallisesti mielenkiintoinen paikka. Olen kuullut että tiettyyn aikaan keväällä vesi muuttuisi verenpunaiseksi. Ainakaan nyt se ei sitä ollut, sameaa ja punertavaa kyllä.
Paikka sijaitsee helposti poikettavissa Vaasantien varrelta joten suosittelen käymään!
Muinaispolut.fi sivustolla Leväluhdasta kerrotaan näin;
Leväluhdan rautakautinen kalmisto on Suomen tunnetuimpia arkeologisia kohteita. Kalmisto sijaitsee Orismalassa lähellä Isonkyrön ja Ylistaron rajaa, kallioisen Momminmäen eteläpuolella. Tasaisen peltoaukean keskellä erottuu koivuja ja kuusia kasvava saareke, jossa on vetinen lähteensilmä. Lähteestä ja sen ympäristöstä on löytynyt vuosisatojen aikana runsaasti rautakautista löytöaineistoa: noin 90 ihmisyksilön jäännöksiä, runsaasti hevosen ja naudan luita, hopea- ja pronssikoruja sekä pronssikattila. Palamattomat ihmisluut ja muu löytöaineisto ovat säilyneet savessa ja pohjaliejussa poikkeuksellisen hyvin. Hautaustapa on ainutlaatuinen Suomessa ja Pohjoismaissa, sillä se poikkeaa ajanjakson vallitsevasta tavasta, polttohautauksesta. Tämänhetkisen tiedon mukaan paikalla on ollut rautakaudella suo- tai järvikalmisto, joka ajoittuu kansainvaellus- ja merovingiaikaan, noin 300-750 jälkeen ajanlaskun alun. Leväluhta on valtakunnallisesti merkittävä muinaisjäännöskohde.
(alla oleva kuva myös sivuilta)


Heinäkuussa järjestettävillä Isonkyrön 1700-luvun markkinoilla on tulossa luento Leväluhdasta, tapahtuman löydät TÄÄLTÄ

Myös ihan googlettamalla löytyy paikasta artikkeleja. 
Vinkkaa kommenttikenttään kesän roadtrippejä varten muita mielenkiintoisia vierailukohteita!

3 kommenttia:

Maaret kirjoitti...

Kiitos tästä vinkistä. Itse en ollut tällaisesta koskaan kuullut. Täytynee vappuna tehdä vappuajelu. :)

Anonyymi kirjoitti...

Eikä! Eipä tuollastakaan tuu tietäneeksi vaikka ohi ajeloo milloin milläki!

Jenni/MeidänKoti kirjoitti...

Käykää ihmeessä ja vinkatkaa jos tulee vastaan jossain mielenkiintoisia kohteita. :) Tuon Leväluhdan lähellä (n.8km) on Orisbergin kartanoalue ja sekin hieno ajaa edes ohi.

Minähän en "juhlamokasta" luovu