sunnuntai 5. toukokuuta 2019

Visit Ilmajoki

Tuossa aivan naapurissa on pieni ja vireä paikkakunta nimeltä Ilmajoki. Opiskelin paikkakunnalla reilut 2 vuotta ja koin jo silloin paikan hyvin viihtyisäksi. Ja viime lauantainen vierailu vain paransi vaikutelmaa, ehkä tulevaisuudenhaaveissa voisikin olla tupa Ilmajoelta? :)

Visit Ilmajoki järjesti bloggaajille matkan teemalle "Nähdä Ilmajoki ja kuolla?". Minulle tämä päivä oli ennenkaikkea vapaapäivä ja matkaan lähdin ilman suurempia ennakko-odotuksia. Aamun kokoontumispaikka oli Seinäjoen Matkakeskuksella "Tuolta se tulee" nimisen patsaan luona josta läksimme yhteiskyydillä kohti Ilmajokea.Perillä meitä oli vastassa oppaat joiden kertomana saimme kuulla paljon Ilmajoen 500 vuotisesta historiasta, Nuijasodasta, sen muistomerkistä, Könniläisistä sekä Musiikkijuhlista, joiden lavasteita taustalla parhaillaan rakennetaan. Visit Ilmajoen sivuilla kerrotaan seuraavaa:

"Tuotannoista viimeisin, lahjaksi satavuotiaalle Suomelle tehty Mannerheim on noussut valtavaksi yleisömenestykseksi. Ooppera kuljettaa katsojat läpi itsenäisen Suomen historian tavalla, joka ei jätä ketään kylmäksi. Nimikko roolissa loistaa Waltteri Torikka. Kyrönjoen rantaan vuosittain rakennettava suurproduktio on eteläpohjalaisen talkootyön upea voimannäyte! Mannerheimin lisäksi kesällä 2019 nähdään vieraileva oopperateos Aino Acté sekä useita tasokkaita konsertteja, kuten Kolme baritonia torstaina 6.6., Elokuvamusiikin ilta lauantaina 8.6. , Lauri Tähtä torstaina 13.6. ja Perttu Kivilaakson Apocalypse-Oratorio perjantaina 14.6."

Lippujen kanssa kannattaa toimia, sillä ainakin Lauri Tähkän konsertti on jo loppuunmyyty. Siirryimme päiväkahveille Yli-Lauroselan talomuseoon joka on ehta kaksifooninkinen. Pihapiirissä on yhteensä 9 rakennusta joista suurin osa on ollut siinä alunperinkin Yli-Lauroselan suvun asuttaessa taloa. Nyt paikka on siis museo ja siinä toimii kahvilan lisäksi FindOut-pakopelit. Puutarha on entistetty alkuperäiselle paikallensa ja siellä viljellään perinteisiä koriste - ja hyötykasvilajikkeita.  Tiloja voi myös vuokrata. 

Minun allergiani oli huomioitu ja sain kahvilan uuden yrittäjän Arjan Vekolan leipomaa herkullista mustikkapiirakaa kahvin kera, iso kiitos tästä! 
Meille oli järjestetty ohjelmavaihtoehtoja valittavaksi aamu - sekä iltapäivälle ja niimpä osa porukastamme jäikin selvittämään tietään ulos Yli-Lauroselan huoneista. Hieman harmitti etten itse ollut tätä valinnut mutta siinäpä syy lähteä pian uudestaan lasten kanssa. Lähtipä joukostamme hurjapää kokeilemaan Kyrönjoen lämpötilaa, sillä Namitupa tarjoaa mahdollisuuden kokeilla Flyboard-lentämistä. Tämän haluan kokea kunhan vesi on vähän lämpöisempää. Vaihtoehdot vuokrattaville aktiviteeteille ja koettavaa löydät Kivapäivä-sivulta

Oma valintani aamupäivälle oli Koskenkorvan Trahteeri. Vastassa meitä oli isäntäpari Koskenkorvan Jaakko ja Sari. Aloitimme kierroksen piha-alueelta ja saunoista kylmäaltaineen. Ohrapellon laidalla on kertalämmitteinen 30 hlön aitokiuassauna, 8hlön savusauna sekä noin 10hlön "kylymäkaivo ja varipata" jotka ovat siis kylmä- ja lämminaltaita.
Samalla meille esiteltiin Trahteerin perinteinen saunomisasu; saunatrikoot joita ilman et kehtaa saunoa! ;) 

Museossa saimme kuulla historiasta, tutustua kylpyläosastoon Olavi Virta sekä Jaloviina-teemoisine vessoineen sekä löytyipä järeän lukon takaa suora hanayhteys viereiseen tehtaaseen.. 
Myös oppaiden aamulla kertomia Könniläisiäkin löytyi. Könnin suku oli siis kellomestareita ja heidän taidonnäytteitään on museossa esillä. Seuraavaksi olikin aika käydä pöytään, ja millaiseen! Myös täällä minä allergisena sain loistavaa palvelua. Kestikartano sijaitsee vastapäätä Oopperajuhlien esityspaikkaa Kyröjoen rannalla ja sivuillaan kerrotaan näin:

"Vuonna 1878 rakennetun pohjalaistalon päärakennus toimi vuosikymmeniä lakkitehtaana. Nykyisin läpikotaisin remontoitujen hirsiseinien suojissa tarjoillaan seisovasta pöydästä maukasta lounasta joka arkipäivä. Historiallinen miljöö tarjoaa juhlavat puitteet myös erilaisille tilaisuuksille, jotka räätälöidään yksilöllisesti asiakkaan toiveiden mukaan. Yöpyminen onnistuu samassa pihapiirissä vanhassa tehtaanjohtajan talossa."

Ja ajatelkaa, nämä oli päätyä purettaviksi! Kestikartanon sivuilta pääset lukemaan historiasta enemmän. Itse huokailin kauniita yksityiskohtia ja noita valtavia lattialankkuja! Tehtaanjohtajan talossakin löytyi mitä kauniimpia tapetteja ja katsokaa noita portaankaiteita. 


Ruokailun jälkeen pihassa odotteli iltapäivän vierailukohteisiin kyydit, olipa joukossa sheriffikin! Oma valintani oli vierailu Voimavaratila Toiskassa.  
Opinnoissani olen ollut Keijon pitämillä tunneilla ja tunnenkin paikan lastensuojelupalveluita tarjoavana Perhekotina. Toiminta on kuitenkin laajentunut ja Toiskan sivuilta pääset tutustumaan tarkemmin kattaviin hyvinvointipalveluihin. Taide ja luovuus näkyy joka puolella viihtyisää miljöötä. 
Osa porukasta oli tällä välin vieraillut Koskenkorva West Ranchilla Jari Mäki oy:.llä ja Namituvassa karkkia tehden. Kokoonnuimme jälleen musiikkijuhlien lavasteiden luona joiden lävitse puikahdimme alas jokilaiva Jaakko Ilkkaan (joka kuuluu myös Namituvan palveluihin monen muun aktiviteetin lisäksi). Kyrönjokea pitkin lipuessa saimme vielä kuulla paikallisten Ylä-, Ala-, Rinta- ja Latva-alkuisten sukunimien syntymästä. Päivä oli uskomattoman hieno, kaikkea näkemäänsä ja kokemaansa piti sulatella hetki. Kiitos lämpimästi Visit Ilmajoki, Sonja Pitkäjärvi sekä yritykset: 


Mukana olleiden kokemuksia pääset lukemaan tästä:

Ei kommentteja:

Kesäillat